Kunstgras uit Genemuiden

By 1 januari 2019Kunstgras

Het grootste gedeelte van de kunstgras productie vindt plaats in Genemuiden. In Genemuiden wordt zowel het kunstgras voor op sportvelden als het kunstgras voor bij particulieren in de tuin geproduceerd. Hoe komt dat toch dat de productie van kwaliteitskunstgras zich zo centreert in Genemuiden?

Van biezenmatten tot tapijt

In de regio van Genemuiden groeit al lange tijd de bies. Dit is een dun tot drie meter hoog gewas wat uitstekend geschikt is om mee te vlechten. Vanaf de 16e eeuw werden in Genemuiden deze biezen geoogst voor de productie van matten. In de eeuwen daarna was het mattenvlechten één van de grootste bronnen van inkomsten voor de Genemuidenaren. Naast de vlechtmatten werden de biezen ook nog eens geëxporteerd naar het buitenland.

Vanaf 1920 werden naast de biezenmatten ook kokos- en sisalmatten gemaakt. De kokos en sisalmatten zouden uiteindelijk de biezenmat gaan vervangen .Eerst gebeurde de productie van de kokos en sisalmatten handmatig, maar vanaf 1926 gebeurde dit ook in fabrieken. Rond 1950 werkte maat liefst 30% van de beroepsbevolking in Genemuiden in deze industrie. Vanaf 1964 zakte de vraag naar kokosmatten echter in door de vraag naar zachte vloerbedekking.

In 1967 werd de eerste tuftingmachine geïnstalleerd waarop dit wollen of nylon tapijt kon worden geproduceerd. Zo is het gekomen dat in Genemuiden zich de moderne tapijtindustrie heeft ontwikkeld. In 2010 kwam zelfs de helft van alle Nederlandse vloerbedekking uit Genemuiden.

Van tapijt naar kunstgras

Nou is natuurlijk de vraag, wat heeft dit te maken met de productie van kunstgras in Genemuiden? Het antwoord daarop is eigenlijk vrij eenvoudig. De productie van kunstgras lijkt in de basis heel veel op die van tapijt. In plaats van tapijtgaren wordt er kunststofgaren gebruikt. Deze kunststofgaren zitten op grote klossen, net als tapijtgarens. Een aangepaste tuftingmachine tuft de kunststofgaren in het tapijt en snijd de garen op de gewenste lengte. Nadat de gehele mat getuft is, gaat de mat door de backingmachine. Deze voorziet de onderkant van de mat van een dun laagje latex. Nadat dit afgekoeld is, is de kunstgrasmat klaar voor gebruik in uw tuin!

Doordat in Genemuiden door de eeuwen heen zo veel ervaring is opgedaan in het vlechten, tuften en vastzetten van garen is met export op dit gebied geworden. Dat is de reden dat de beste kwaliteiten kunstgras geproduceerd worden in Genemuiden.

Wie zijn wij

Net dat stapje extra doen, dat is waar we bij GJ Floors al sinds de oprichting in 2007 voor staan. Dat uit zich heel concreet in een goede kwaliteit, snelle levering en persoonlijke service.

In de online shop van GJ Floors kunt u onder andere terecht voor kunstgras, (rode) lopers, afzetpalen & koorden, evenemententapijt, bouwtapijt, vinyl en huiskamer tapijt.

Natuurlijk altijd tegen de scherpste prijs. Gewoon indrukwekkend!